4.5
(2)

Czyste włosy bez zbędnej chemii

Domowy olejek ze słodkich migdałów

olejek ze słodkich migdałów

Olejek ze słodkich migdałów to olejek eteryczny, który jest pozyskiwany w procesie destylacji, można go również wycisnąć za pomocą prasy do pestek migdałów. Ten skoncentrowany olej jest pełen tłuszczów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych, przy czym dwa ostatnie mają znacznie wyższy poziom niż pierwszy. Olejek ten zawiera również wysoki poziom kwasów tłuszczowych i był od wieków stosowany w leczeniu chorób skóry, a mianowicie egzemy i łuszczycy.

Ten olej nośnikowy jest znany z tego, że leczy powierzchowne oparzenia skóry, zwiększa produkcję kolagenu, utrzymuje elastyczność i nawilżenie skóry, a także chroni przed potencjalnymi uszkodzeniami powodowanymi przez szkodliwe promienie UV. Dzięki bogatemu źródłu minerałów może łagodzić bóle mięśni, usuwać toksyny obecne w skórze, a także przyspieszać wzrost gęstych, miękkich i lśniących włosów.

Wartości odżywcze oleju ze słodkich migdałów

Ten olej jest szczególnie bogaty w witaminę E, dostarczając ponad 200 procent dziennego zapotrzebowania w 100-gramowej ilości. Zgodnie z National Nutrient Database USDA olej ze słodkich migdałów jest również bogaty w witaminę K i niezbędne witaminy z grupy B, takie jak ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas pantotenowy, witamina B6 i kwas foliowy. Posiada wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-6, które doskonale wzmacniają włosy od nasady i zapewniają jędrną skórę.

Olej ze słodkich migdałów jest bogatym źródłem minerałów, takich jak wapń, cynk, mangan, fosfor, magnez i potas. Migdały zawierają L-karnitynę i fenyloalaninę, substancje chemiczne związane z poprawą funkcji poznawczych i poprawą nastroju.

Sposoby użycia

Olejek można używać do pielęgnacji skóry lub włosów lub do aromaterapii. Nie musisz też wyrzucać resztek miąższu. Można go używać do gotowania.

Olejek migdałowy może być stosowany jako codzienny środek nawilżający. Może pomóc zmiękczyć suchą lub szorstką skórę, a także zapewnić jej dodatkową ochronę. Możesz pielęgnować swoją twarz za pomocą olejku migdałowego bez użycia jednej substancji chemicznej. Aby użyć olejku migdałowego, wystarczy zmoczyć dłonie ciepłą wodą, a następnie wmasować w twarz około 1/2 łyżeczki oleju migdałowego.

Peeling do twarzy może pomóc w oczyszczeniu skóry i złuszczeniu twarzy, usuwając martwe komórki naskórka i wszelkie zabrudzenia. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać około 1 łyżeczki soli lub cukru na każdą łyżeczkę oleju migdałowego i wymieszać składniki, aż uzyskasz stałą pastę. Po prostu delikatnie opuszkami palców wetrzyj olejek w twarz, a następnie zmyj ciepłą wodą.

Jeśli chcesz użyć olejku migdałowego jako odżywki, wystarczy wziąć około łyżeczki i wetrzeć go w mokre włosy. Użyj grzebienia, aby naprawdę go przebić, a następnie zakryj włosy, gdy już je w pełni odżywisz. Odczekaj około 30 minut, aż olejek zadziała magicznie, a następnie umyj włosy szamponem, aby go wypłukać.

Olejku migdałowego można używać tak samo, jak każdego innego olejku do włosów. Po prostu umieść około pół łyżeczki na dłoniach, wetrzyj we włosy i przeczesz, aby dokładnie pokryć włosy. Możesz użyć olejku migdałowego, aby włosy wyglądały gładko dodatkowo ochronisz je przed rozdwajaniem się końcówek.

 

Spragnieni dobrej kuchni? Zapraszamy na nasz portal! emame-k.com
Przygotowanie
  • 2 szklanki nieprażonych migdałów
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek

Będziesz także potrzebować czegoś, do czego włożysz swój domowy szampon. Zalecamy użycie dozownika z pompką. Butelki z ciemnego szkła świetnie nadają się do tego przepisu, ponieważ szampon zawiera wrażliwe olejki eteryczne.

Krok 1: Umieść migdały w blenderze, powinny być suche i świeże. Upewnij się, że blender jest czysty i gotowy do pracy.

Krok 2: Na początku miksuj je z małą prędkością; miksowanie ich na początku z dużą prędkością utrudni cały proces. Kiedy zaczniesz miksować migdały, może się okazać, że zaczynają formować się w kształt przypominający kulę i zaczną gromadzić się na bokach blendera. Wtedy po prostu zatrzymaj blender, aby zeskrobać nagromadzony osad i włóż go do reszty migdałów.

Krok 3: W miarę jak migdały stają się coraz większą papką, możesz zwiększyć prędkość blendera na średnią lub nawet dużą.

Krok 4: Gdy migdały zostaną zmiksowane w kremową pastę, możesz dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, aby przyspieszyć proces. Jeśli okaże się, że migdały nadal nie mieszają się tak gładko, jak byś chcemy, możesz dodać kolejną łyżeczkę oleju.

Krok 5:  Kiedy skończysz miksować migdały, możesz umieścić je w pojemniku, takim jak szklany słoik i przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Powinno to wystarczyć, aby olej z migdałów oddzielił się od miąższu.

Krok 6:  Aby jak najlepiej wykorzystać olej, możesz spróbować przechylić pojemnik i pozwolić, aby samodzielnie skapywał do osobnego pojemnika. Możesz również użyć sitka, aby oddzielić go od migdałów.

Zaleca się wykonanie testu alergicznego na skórze np. na ręce, aby sprawdzić czy nie ma żadnych nie pożądanych reakcji.

Średnia ocen 4.5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów!

Podobne artykuły

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Zobacz wszystkie komentarze